Det har vært mye diskusjon den siste tiden sponsede temaer, og det er blant annet opprettet en idé om de skal forbys fra de offisielle WordPress sidene.

Nå skal ikke jeg ta stilling til hva som er riktig eller galt i denne forbindelse, det får hver enkelt ta opp med seg selv. Derimot ønsker jeg å skrive litt om hva sponsede temaer er.

Kort fortalt så er dette at et firma eller nettsted har kjøpt en eller flere linker av en temaforfatter som han eller hun har inkludert i temaet sitt.

Temaforfattere har gjort dette for å tjene litt ekstra penger, tilby gratis support på temaet og/ eller bare for å kunne bruke mer tid på temaene sine.

De sponsede temaene kan da gjenkjennes ved at de har linker utover linken til temaforfatterens hjemmeside og til WordPress, da gjerne i bunnen av temaet. I mange temaer står det i klar tekst – Sponsored by, mens andre bare har en link til “Cheap Web Hosting” (f.eks.). Dette kommer helt an på hva slags avtale temaforfatteren har gjort med sponsoren.

Det som er greit å finne ut av når du finner et sponset tema du har lyst til å bruke, er hvilke brukerbetingelser eller lisens en temaforfatter har brukt.

Er temaet GPL, så kan du gjøre omtrent hva du vil, dvs. at du faktisk kan fjerne disse sponsede linkene hvis du ønsker det.

Men det er andre som som krever at du beholder linken(e). Hvis du da likevel ønsker å ta temaet i bruk vil jeg anbefale at du legger til rel="nofollow" (hvis det ikke allerede er gjort) i denne linken. Din avtale med temaforfatteren er å beholde linken, men du har ingen avtale om være med å høyne PR‘en til sponsoren. Så dette kan du fint gjøre uten å få noe ‘pes’ for det.

Linkkoden finner du som oftest i footer.php.

Det viktigste av alt er at du er obs på dette når du laster ned et tema, da det per i dag ikke er noen klar merking av temaene som har sponsor linker.

Hvis du bruker WP Theme Viewer så kan du ta en god titt på det i forhåndsvisningen og også besøke temaforfatterens hjemmeside hvis du ser det er sponset for å sjekke brukerbetingelsene. De fleste har oppgitt dette, så det skulle ikke være noe problem.

Én annen ting som også er viktig å merke seg er at et sponset tema ikke nødvendigvis forteller noe om kvaliteten til det. Det er like stor spredning av kvalitet her, som i de vanlige temaene.